Muk hos heste

Muk er en hudbetændelse nederst på benene, som opstår pga. bakterier eller svampe. Hudlidelsen kan opstå, hvis hesten står fugtigt enten i boks eller på mark. Muk kan være et tilbagevendende problem, og det kan vise sig nødvendigt at tilkalde dyrlægen, hvis problemet udvikler sig alvorligt.   

Muk starter ofte som små sår i koderne. Under disse sårskorper trives bakterierne, og for at behandlingen kan virke, er det vigtigt at få pillet disse skorper af. Der kan ikke foreskrives en ”standard mukbehandling”, da bakterierne kan være forskellige fra miljø til miljø. Mange hesteejere oplever også, at nogle tiltag virker på deres hest, men ikke på andre heste.

I lette tilfælde skal hestens ben holdes tørre og rene, og der skal bruges en salve til at smøre med. Bliver benene hævede og betændte, skal hesten tilses af en dyrlæge, som vil sætte den i behandling.    

Skin Repair:

Salven påføres dagligt eller efter behov i et tyndt og dækkende lag direkte på (åbne) sår og irriteret hud m.m. Salven bør ikke fjernes imellem påsmøringer, men bør danne en kunstig sårskorpe, som suppleres med daglige påsmøringer. Undgå opbygning af et tykt lag salve, som kan sprække og mindske effekten. Evt. kan der skylles med vand og duppes med klæde inden påsmøring af salven. Påføringen gentages, indtil synlige problemområder er forsvundet.